شرایط کلی پذیرش بیماران
توصیه های پزشکی به مسافرین کم توان حرکتی
در صورتی که مسافرین بیمار مبتلا به مشکلات حرکتی قادر به حرکت در کابین هواپیما باشند و کارهای شخصی خود را به تنهایی انجام داده و به تنهایی بتوانند از دستشویی هواپیما استفاده کنند از سوی کانترهای شرکت هواپیمایی کاسپین پذیرفته می شوند. لازم به ذکر است مهمانداران موظف به مراقبت ویژه از این افراد نیستند.مسافرینی که بدلیل مشکلات حرکتی ضرورتا باید از ویلچر استفاده نمایند می بایست با همراه توانمند اقدام به مسافرت نمایند.
فردی که دچار فشارخون می باشد چه نکاتی را هنگام پرواز باید رعایت کند؟
اگر مبتلا به فشار خون هستید، ممکن است فشار شما اندکی در ارتفاعات افزایش یابد ولی در نهایت بدن شما با شرایط جدید تطبیق مییابد . بنابراین پرواز باعث بدترشدن وضعیت فشار خون شما نمیشود. مسافرین مبتلا به فشارخون بالا اگر در طول سفر هوائی هر کدام از نشانهها و علائم زیر را مشاهده کردند حتما باید مهمانداران پرواز را مطلع نمایند: نبض نامنظم یا نبض بسیار تند (بیش از ۱۰۰ضربان در دقیقه) یا بسیار کند (پایینتر از ۵۰ تا در دقیقه)، کوتاهی نفس، ، خستگی مفرط و شدید، تعریق و ایجاد ورم در اندام تحتانی. ضمنا بهمراه داشتن داروهای ضد فشارخون توسط مسافرین بیمار الزامی است تا در صورت لزوم در حین پرواز از آن استفاده نمایند.
جت لگ چیست و برای جلوگیری از آن در پرواز چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
جت لگ همان اختلاف ساعت بیولوژیک بدن است. جت لگ در پروازهای طولانی مدت بیشتر خودش را نشان می دهد و البته وقتی سفر از غرب به شرق باشد بیشتر شما را درگیر خواهد کرد، مثل وقتی که از کانادا به ایران برمیگردید. برای کنترل اثرات جت لگ بر روی بدن قبل از هر چیز سعی کنید پروازتان را بجای یک پرواز طولانی به دو قسمت تقسیم کنید، برای مثال بجای یک پرواز ۱۳ ساعته از دوحه یا امارات به مونترال از مسیر آلمان استفاده کنید که توقف در فرانکفورت پرواز شما را به دو قسمت ۵ ساعته و ۷ ساعته تقسیم کند. در طول پرواز سعی کنید مقدار زیادی آب بنوشید. از مصرف قهوه، چایی و الکل بپرهیزید. لباسهای راحت بپوشید و از پوشیدن لباسها و کفش تنگ در طول پرواز خودداری کنید. اگر امکانش را دارید از دو روز قبل از پرواز شروع کنید ساعت خودتان را با ساعت مقصد تنظیم کنید و سعی کنید خواب خود را با ساعت جدید هماهنگ کنید. چهار روز قبل از پرواز از مصرف غذاهای چرب، خیلی شیرین، خیلی شور، و سنگین خودداری کنید و بجای آن از میوه جات و سبزیجات تازه مصرف کنید. در طول پرواز سعی کنید چند بار بلند شوید و قدم بزنید، این کار از رخوت عضله ها جلوگیری می کند و باعث برقراری بهتر جریان خون می شود. وقتی به مقصد رسیدید سعی کنید در فضای باز باشید تا میزان نور طبیعی محیط شما را با شرایط جدید عادت دهد، اگر امکان حضور در فضای باز ندارید پرده های اطاق را کنار بزنید تا از نور طبیعی استفاده نمائید. و نکته آخر اینکه سعی کنید در پرواز بخوابید و فراموش نکنید که عادتهای شخصی هر کسی بسیار مهم است و یک نسخه واحد الزاما نمیتواند برای همه یکسان باشد.
قوانین و مقررات خرید بلیت برای مسافران با مسائل پزشکی و درمانی
هرچند اکثر مسافرانی که در وضعیت سلامتی نسبتاً مناسبی قرار دارند، مسافرت با هواپیما را به خوبی تحمل میکنند و مشکلی از این جهت برای ایشان به وجود نمی آید، لیکن آن دست از مسافرین محترمی که با وجود بیماری و یا عمل جراحی جدید الوقوع، به خصوص مسافرینی که جهت درمان و یا مشاوره تخصصی اقدام به سفر هوایی مینمایند لازم است قبل از پرواز اقدام به اخذ مجوز پزشکی جهت سفر با هواپیمایی کاسپین مبادرت نمایند. ذکر این نکته ضروری است که مسئولیت صدور مجوز پزشکی پرواز با پزشکان معتمد هواپیمایی کاسپین بوده و توصیه پزشکان معالج بیماران از آنجاییکه معمولاً به طور کامل با چالشهایی که در پرواز به لحاظ پزشکی مسافر بیمار ممکن است با آن مواجه گردد آشنا نمیباشند، درحد یک توصیه تلقی گردیده و تصمیم نهایی با پزشکان معتمد هواپیمایی کاسپین خواهد بود. به همین منظور موارد ذیل جهت اجرا ابلاغ میگردد:
۱- در موارد خاص و در صورت عدم دسترسی مسافر بیمار به پزشک معتمد و لزوم انجام پرواز وی، موضوع از طریق مجموعه ترافیک و خدمات فرودگاهی به اطلاع سر خلبان و سر مهماندار پرواز رسانیده می شود و با هماهنگی مرکز پزشکی هواپیمایی کاسپین و مرکز کنترل عملیات، قابل بررسی و تصمیمگیری خواهد بود. در صورتیکه سرمهماندار پرواز پس از جمع بندی کلیه جهات و بررسی کامل موضوع، انجام و یا ادامه پرواز مسافر بیمار را مشکلآفرین تشخیص دهد با هماهنگی لازم با خلبان فرمانده هواپیما و مرکز کنترل عملیات و بر اساس نظریه پزشک هوایی شرکت؛ میتواند ازپذیرش مسافر بیمار خودداری نماید.
۲- داشتن همراه یا پزشک یا پرستار همراه، برای مسافر بیمار، به تشخیص پزشک معتمد هواپیمایی کاسپین خواهد بود. تمامی هزینهها اعم از تهیه بلیت هواپیمای مسافر بیمار و همراه، یا همراهان و ارائه خدمات پزشکی با مسافر میباشد و شرکت هواپیمائی کاسپین در این خصوص هیچگونه تعهدی ندارد.
۳- رعایت تمامی ضوابط پرواز مسافر بیمار و تدابیر لازم؛ چنانچه بیمار در پرواز فوت نماید شرکت هواپیمایی کاسپین و کارکنان آن هیچگونه مسئولیتی در این خصوص ندارد.
- مسافرینی که نیاز به اخذ مجوز پزشکی پرواز دارند
۱-۱- افرادی که ظن ابتلاء به بیماری های عفونی و مسری در آنان وجود دارد.
۱-۲- افرادی که شرایط فیزیکی یا رفتاری ایشان ممکن است سبب مخاطره یا ناراحتی سایر مسافرین گردد.
۱-۳- افرادی که به طور بالقوه می توانند سبب اخلال در ایمنی ،تاخیر یا تغییر مسیر پرواز و یا فرود اضطراری گردند.
۱-۴- افرادی که به تنهایی قادر به مراقبت از خود نبوده و در طول پرواز نیاز به مراقبت خاص دارند.
۱-۵- بیمارانی که شرایط پزشکی آنان به گونه ای است که ممکن است پرواز سبب وخامت یا تشدید بیماری ایشان گردد.
۱-۶- مسافران باردار ضروری است نسبت به ارائه مدارک و مجوزهای لازم جهت پرواز اقدام نمایند.
تبصره ۱: مسافرانی که در یکی از گروههای فوق قرار نمیگیرند، طبیعتاً نیاز به اخذ مجوز پزشکی نداشته لیکن درصورت هرگونه شک و شبحه ای توصیه میگردد که قبل از سفر به اخذ مشاوره از واحد پزشکی ایران ایرتور مبادرت نمایند.
تبصره ۲: اخذ مجوز پزشکی سفر تنها برای بیمارانی که در شرایط حاد و یا تحت حاد قرار دارند ضرورت داشته و برای مسافران کثیرالسفر با بیماری یا ناتوانی قدیمی مزمن و با شرایط ثابت با تشخیص و صلاحدید مرکز پزشکی کاسپین مجوز پزشکی برای سفرهای مکرر صادر می گردد.
- مراحل صدور مجوز پزشکی پرواز: مسافرین بیمار قبل از اقدام به مسافرت هوایی اقدامات ذیل را انجام دهند:
۲-۱- قبل از تهیه بلیت و اقدام به سفر، نظر مکتوب پزشک معالج خود را در فرمهای خاص مجوز سفر اخذ نمائید.
لطفاً برای دریافت فرم اینجا کلیک کنید(فرم مجوز پزشکی مسافرین هواپیمایی کاسپین )
۲-۲- فرم تکمیل شده توسط پزشک معالج جهت تایید نهایی و درج ملاحظات و خدمات ویژه حداکثر تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز به پزشکان معالج یا پزشک معتمد هواپیمایی کاسپین ارائه گردد. مراجعه در تهران همه روزه به استثناء جمعه ها و ایام تعطیل از۸ تا ۲ بعداز ظهر به مرکز پزشکی هوائی شرکت کاسپین و در شهرستان ها با پزشکان معتمد با هماهنگی قبلی.
۲-۳- در مراجعه مستقیم به پزشکان معتمد هواپیمایی کاسپین ، لازم است کلیه مدارک جهت بررسی ارائه گردد.
۲-۴- مدت اعتبار مجوز های صادره ۷۲ ساعت از زمان صدور می باشد.
- تعهدات
۳-۱- در مواردیکه سفر بیمار مستلزم انجام چند مسیر پروازی به صورت ترانزیت باشد مجوز صادره تا اولین مقصد
پروازی دارای اعتبار می باشد لذا ضروری است مسافر مجوز پزشکی شرکت هواپیمایی کاسپین که پرواز بعدی با آن انجام می شود را اخذ نماید.
۳-۲- مسئولیت صحت درج اطلاعات بیمار در برگه PIS (Passenger Information Sheet) بر عهده پزشک صادر کننده و تائید کننده و مسئولین شرکت هندلینگ دهنده میباشد.
۳-۳- دفاتر فروش بلیت ملزم هستند به هنگام فروش بلیت به مسافران یادآوری لازم در خصوص نیاز به اخذ مجوز پزشکی هوایی در مورد مسافران بیمار را بنمایند. در صورت فروش بلیت به مسافران بیمار به نحوی که بیماری باعث منع پرواز مسافر شود هزینه ابطال بلیت مسافر به عهده دفتر صادر کننده بلیت می باشد.
۳-۴- در فروش اینترنتی بلیت؛ نیز لازم است نیاز به اخذ مجوز در خصوص مسافران بیمار به طور مشخص اعلام گردد.
۳-۵- مسئولین و کارمندان ایستگاه ملزم به رویت هر مسافر در قبال صدور کارت پرواز بوده و در صورتیکه وضع ظاهری مسافر حاکی از ناتوانی و بیماری ایشان باشد و علیرغم این وضعیت کارت پرواز صادر شده باشد مسئولیت به عهده شرکت هندلینگ دهنده و ایستگاه می باشد.
۳-۶- در صورتی که مسافر بیماری بدون اینکه تائیدیه پزشکی داشته باشد و کارت پرواز دریافت کرده باشد و از گیت های بازرسی عبور کرده و به داخل هواپیما سوار شده باشد؛ با مسافر وفق مقررات جاری هواپیمایی کاسپین برخورد خواهد شد و مسئولیت آن به عهده مسافر میباشد.
۳-۷- در صورتیکه مسافر بیمار بدون اعلام بیماری به دفاتر فروش و نیز ایستگاه و بدون مشخه ظاهری از بیماری و ناتوانی وارد هواپیما شده باشد؛ سر مهماندار هواپیما در صورت اطلاع از وضعیت بیماری مسافر لازم است به سرخلبان پرواز و مرکز کنترل عملیات اطلاع رسانی و اقدام نماید.
۳-۸- ضرورت دارد در هنگام خرید بلیت و رزرو صندلی؛ فرم اطلاعات پزشکی مسافران بیمار درج شود در غیر این
صورت عوارض و عواقب قانونی بر آن بر عهده آژانس و فرد صادرکننده بلیت می باشد.
۳-۹- در مواردی که مسافر بیمار؛ بیماری خودرا پنهان نموده و بیماری خود را اعلام ننماید هزینه ابطال بلیت بر عهده خود مسافر خواهد بود.
- مواردی که نیازمند اخذ مجوز از پزشک هوایی معتمد در تهران و پزشکان معتمد کاسپین در شعب جهت انجام مسافرت هوایی نمی باشند به شرح ذیل اعلام می گردد:
۴-۱- کلیه جانبازان عزیز جنگ تحمیلی با ارائه کارت شناسایی در صورتیکه نیازمند دریافت خدمات پزشکی خاص (کنترل علائم حیاتی و دستگاه های پزشکی خاص) نباشند منع پروازی ندارند. همراه داشتن دستگاه اکسیژن ساز پرتابل جهت جانبازان شیمیایی با رعایت مجوز دریافت ایمنی بلا مانع است. حمل و بردن کپسول اکسیژن فشرده شده بیش از پنج کیلو گرم به داخل هواپیما ممنوع است.
۴-۲- کلیه اعمال جراحی در ارتباط با بارداری افراد نابارور همچون اعمال کاشت جنین لقاح مصنوعی (IVF-Zift) و لاپاراسکوپی پس از ۲۴ ساعت منع پروازی ندارند.
۴-۳- کلیه اعمال جراحی سطحی مرتبط با پوست و مو مانند کاشت مو، جراحی های زیبایی ناحیه گونه، ابرو، لیزرهای پوستی در صورت عدم احتیاج به دریافت خدمات ویژه، منع پروازی ندارند. درصورت داشتن بخیه اگر خون ریزی نداشته باشد پرواز بلامانع است.
۴-۴- کلیه اعمال جراحی اصلاح دید (عیوب انکساری) شامل جراحی های لیرزی قرنیه مثل لازیک و لیزیک با سن زیر ۴۰سال که فاقد خون ریزی باشد نیازی به مجوز پزشکی ندارند ومجاز به پرواز هستند.
۴-۵- کلیه موارد آتل گیری و گچ گیری اندام های فوقانی (بازو ساعد) و زیر زانو (ساق پا) به شرط نداشتن خونریزی فعال، درد و عدم نیاز به هر گونه خدمات اضافه در طول پرواز مثل برخورداری از صندلی اضافه، ۲۴ ساعت پس از انجام گچ گیری در صورتی که طول پرواز کمتر از دو ساعت باشد منع پروازی ندارند. و اگر طول پرواز بیشتر از دو ساعت باشد گذشت ۴۸ ساعت از گچ گیری الزامی است.
۴-۶- جراحی های بینی بدون انسداد مجاری تنفسی و بدون پانسمان داخل بینی (تامپون) محدودیت پروازی ندارندمشروط بر اینکه مدت لازم حد اقل ۷۲ ساعت از عمل جراحی گذشته باشد.
۴-۷- مواردی که فرد دارای سوند ادراری است و هیچگونه عمل جراحی شکمی در ۲ هفته اخیر نداشته دارای منع پروازی نمیباشند (الزاما کیسه ادراری جهت جلوگیری از انتشار آلودگی در کیسه جداگانه نگه داری شود)
۴-۸- افراد دارای ضایعات نخاعی که نیازمند برانکارد و اکسیژن اضافی و خدمات خاص پزشکی نباشند محدودیت پروازی ندارند.
۴-۹- سوختگی های سطحی که نیازمند دریافت خدمات ویژه (ویلچر-برانکارد- اکسیژن و خدمات پزشکی) نبوده و از نظر بو و ظاهر نیز نامناسب نباشند محدودیت پروازی ندارند.
۴-۱۰- کلیه اعمال جراحی پس از گذشت ۲ هفته و عدم نیاز فرد به دریافت خدمات ویژه به شرط آنکه از نظر تنفسی و قلبی عروق و حرکتی و بو و ظاهر نیز نامناسب نباشند محدودیت پروازی ندارند.
- مواردی که ممنوعیت پرواز با شرکت هواپیمایی کاسپین دارند:
۵-۱- مسافرینی که به دلیل وخامت بیماری احتمال فوت آنها در پرواز وجود دارد.
۵-۲- مسافرین نیازمند به برانکارد ویا مسافری که قادر به استفاده از صندلی هواپیمای در هیچیک از حالات آن نمیباشد.
۵-۳- مسافرینی که ناتوانی فیزیکی ایشان به گونه ای است که نیازمند به کمک در طول پرواز داشته و فاقد همراه باشند.
۵-۴- مسافرینی که به دلیل نوع بیماری وضعیت ناخوشایندی را برای سایر مسافران ایجاد می نمایند.
۵-۵- مسافرینی که احتمال وخامت حال ایشان در پرواز و فرود اضطراری یا تغییر مسیر هواپیما وجود دارد.
۵-۶- مسافران بیمارروانی غیر قابل کنترل و احتمال به مخاطره انداختن امنیت پرواز و سایر مسافران توسط ایشان.
۵-۷- نوزادان سالم؛ زیر ۴۸ ساعت از زمان تولد (ترجیحا یک هفته) منع پروازی دارند.
۵-۸- حاملگی از ابتدای هفته ۳۶ بارداری در بارداری اول، و از ابتدای هفته ۳۳ در حاملگی دوم و دوم به بعد.
۵-۹- مسافرانی که به دلیل شرایط فیزیکی و یا پزشکی امنیت مسافران وخدمه پرواز را به مخاطره می اندازد.
۵-۱۰- مسافرانی که از قبول مقررات داخلی شرکت هواپیمایی کاسپین و اجرای آن توسط خدمه پرواز امتناع ورزند.
۵-۱۱- درصورتیکه قادر به کمک کافی به مسافران ناتوان نباشیم میتوانیم به صلاحـدید از حمل/ ادامه مسیر و یا ارائه سرویس بدلیل شرایط رفتاری ، روحی و فیزیکی خاص آنها خودداری نماییم.
۵-۱۲- مسافرانی که ممکن است منبع آلـودگی و در برخی موارد حامل بیماری مسری باشند که خطر سرایت و انتقال بیماری به سایر مسافرین را ایجاد نمایند.
۵-۱۳- مسافرانی که با اقدامات احتیاطی ویژه ممکن است برای سایر مسافران و اموالشان و حتی خودشان نیز مخاطرهآمیز باشد.
۵-۱۴- در صورت تشخیص عدم کفایت همراه مسافر بیمار، از حمل وی جلوگیری بعمل خواهد آمد.
۵-۱۵- پذیرش بیماران برانکاردی و اکسیژنی در حال حاضر در پروازهای هواپیمایی کاسپین ممنوع است.
تبصره: چنانچه مسافر بیماری نیاز به مراقبت تیم پزشکی در پرواز داشته باشدبا هماهنگی واحدهای ذیربط در این خصوص تصمیم گیری خواهد شد.
- بارداری و نوزادان:
۶-۱- بارداری اول تک قلویی طبیعی: درحاملگی اول با شرایط عادی و بدون خطر و بدون عارضه تا هفته ۲۰ بارداری نیاز به هیچ نوع مدرک پزشکی مانند سونو گرافی رحم و ضمائم و یا مجوز پزشکی از متخصص زنان و زایمان نیست . از هفته ۲۰ بارداری لغایت هفته ۲۸ بارداری حتما مدارک پزشکی تعیین کننده سن بارداری مانند سونو گرافی معتبر از وضعیت رحم و سن دقیق جنین الزامی است و در این شرایط نیاز به اخذ مجوز پزشکی از متخصص زنان و زایمان نمی باشد. از هفته ۲۸ بارداری تا انتهای هفته ۳۴ بارداری مشروط بر ارائه مدرک معتبر پزشکی ممهور به مهر پزشک متخصص زنان و زایمان که حاکی از سن بارداری و بدون خطر، بدون عارضه بودن و تخمین تاریخ زایمان باشد پرواز بلامانع است. از ابتدای هفته ۳۵ بارداری پرواز با هواپیمایی کاسپین ممنوع میباشد.
۶-۲- بارداری اول دو قلویی طبیعی: درحاملگی اول و دو قلویی و بالاتر با شرایط عادی و بدون خطر و بدون عارضه تا هفته ۲۰ بارداری نیاز به هیچ نوع مدرک پزشکی مانند سونو گرافی رحم و ضمائم و یا مجوز پزشکی از متخصص زنان و زایمان نیست . از هفته ۲۰ بارداری لغایت هفته ۲۸ بارداری حتما مدارک پزشکی تعیین کننده سن بارداری مانند سونو گرافی معتبر از وضعیت رحم و سن دقیق جنین ها الزامی است و در این شرایط نیاز به اخذ مجوز پزشکی از متخصص زنان و زایمان نمی باشد. از هفته ۲۸ بارداری تا انتهای هفته ۳۲ مشروط بر ارائه مدارکی ممهور به مهر پزشک متخصص زنان و زایمان که حاکی از سن بارداری و سلامت آن؛ بدون خطر و بدون عارضه بودن و تخمین تاریخ زایمان باشد و یا با اخذ مجوز از پزشک معتمد شرکت پرواز بلا مانع است.
۶-۳- بارداری دوم و بالاتر تک قلویی طبیعی و دو قلویی طبیعی: بارداری دوم به بعد و همچنین دوقلویی و چندقلویی با شرایط عادی و بدون عارضه: تا هفته ۲۰ بارداری نیاز به هیچ نوع مدرک پزشکی مانند سونو گرافی رحم و ضمائم و یا مجوز پزشکی از متخصص زنان و زایمان نیست . از هفته ۲۰ بارداری لغایت هفته ۲۶ بارداری حتما مدارک پزشکی تعیین کننده سن بارداری مانند سونو گرافی معتبر از وضعیت رحم و سن دقیق جنین ها الزامی است و در این شرایط نیاز به اخذ مجوز پزشکی از متخصص زنان و زایمان نمی باشد. از هفته ۲۶ تا ۳۲ مشروط بر ارائه مدارکی ممهور به مهر پزشک متخصص زنان و زایمان که حاکی از سن بارداری و سلامت آن؛ بدون خطر و بدون عارضه بودن و تخمین تاریخ زایمان باشد و یا اخذ مجوز از پزشک هوائی هواپیمایی کاسپین پرواز بلا مانع است. از ابتدای هفته ۳۳ بارداری تحت هر شرایطی پرواز با هواپیمای کاسپین ممنوع میباشد.
۶-۴- در بارداری های پر خطر (مانند جفت سر راهی ؛ خارج از رحم و . . .)، نیاز به بررسی های تکمیلی داشته و در صورت اخذ مجوز از پزشک معتمد هوایی شرکت مجاز به پرواز خواهد بود.
۶-۵- سقط جنین: مادامی که دچار خونریزی فعال باشد منع پروازی وجود دارد و پس از حداقل ۲۴ ساعت به شرط تثبیت شرایط و نداشتن درد یا خونریزی پرواز بلامانع میباشد.
۶-۶- نوزادان متولد شده در ۴۸ ساعت گذشته و نوزادانی که نیاز به انکوباتور یا ونتیلاتور (دستگاههای کمک تنفسی) دارند مجاز به پرواز نمی باشند هرچند نوزادانی که کاملا سالم می باشند می توانند پس از ۴۸ ساعت از تولد اقدام به پرواز نمایند، لیکن ترجیحا گذشت یک هفته از زمان تولد نوزاد و مادرش جهت پرواز توصیه میگردد.
۶-۷- در موارد بارداری های پر خطر که دارای عارضه پزشکی بوده و یا سن بارداری آنها متناسب با شرایط فوق نباشد جهت ارزیابی و اخذ مسافرت هوایی با هواپیمایی ایران ایرتور بایستی الزاماً به پزشک معتمد هواپیمایی کاسپین در تهران یا پزشکان معتمد در شهرستانها مراجعه نمایند.
در صورت عدم رعایت قوانین و مقررات مربوط به مسافرین باردار که منجر به منع سفر گردیده، فقط هزینه بلیت مسافر باردار عودت خواهد شد.
- مواردی که از نظر پزشک هوایی منع پروازی دارند و نیاز به مجوز پزشکی هوایی دارند به شرح ذیل می باشد.
تمامی افراد با اعمال جراحی اخیر موارد برانکاردی، افراد نیازمند به دریافت اکسیژن، مسافرین با بیماریهای عفونی، تصادفی، قلبی وعروقی، مغزی و موارد مشابه و جراحی های بینی با انسداد یکطرفه یا دو طرفه و کلیه افرادی که دارای IV لاین و آنژیوکت، کاتتر CVP، و...) میباشند و نوزادان نارس بایستی الزاماً توسط پزشک معتمد هواپیمایی کاسپین در تهران یا پزشک معتمد در شهرستان ها ارزیابی گردند و مجوز پزشکی هوایی را جهت پرواز اخذ نمایند.
- اختلالات گردش خون و قلب و عروق
۸-۱- انفارکتوس (سکته ) قلبی: تا ۱۰ روز از زمان سکته منع پرواز داشته و پس از ۱۰ تا ۱۴ روز در صورت مناسب بودن حال عمومی و نداشتن درد قفسه سینه و عاری بودن از عوارض بیماری و تایید پزشک معتمد هواپیمایی کاسپین مجاز به پرواز میباشد.
۸-۲- درد قلبی در قفسه سینه (آنژین ناپایدار،یا ایجاد درد قلب با فعالیت مختصر ) منع پرواز داشته و زمانی مجاز به پرواز میباشد که بیماری با دارو کنترل و درحال استراحت فاقد درد باشد و پزشک معتمد کاسپین مجوز مربوطه صادر نماید.
۸-۳- نارسایی قلبی حاد یا کنترل نشده مانع از پرواز بوده و در صورت کنترل رضایت بخش بیماری و ثبوت شرایط بیمار با مجوز پزشک معتمد کاسپین و همراه داشتن پزشک یا پرستار مجاز به پرواز میباشد.
۸-۴- ورم (اِدم )ریه مانع از پرواز بوده مگر آنکه بدون عارضه وکنترل شده باشد که با مجوز پزشک هوایی می توانند پرواز داشته باشند.
۸-۵- جراحی باز قلب تا ۱۰ روز منع پرواز داشته –بعد از ۱۰ روز تا ۳ هفته پس از جراحی در صورت نداشتن عارضه و مناسب بودن حال عمومی با مجوز پزشک هوایی می توانند پرواز کنند. مواردی که بیماری عارضه داده است تا کنترل کامل عوارض منع پرواز میباشند.
۸-۶- آنژیو گرافی عروق کرونر (قلب) تا ۲۴ ساعت بعد از آنژیوگرافی مجاز به پرواز نیست و پس از آن پرواز بلامانع است .
۸-۷- آنژیوپلاستی (با یا بدون فنر) تا ۴۸ ساعت بعد از آنژیوپلاستی منع پرواز بوده و پس از آن مشروط به حال عمومی مناسب، پرواز بلامانع است.
۸-۸- پیس میکر (باطری قلب) پس از یک هفته از کاشت باطری مشروط به نداشتن عارضه و ریتم قلبی منظم پرواز بلامانع خواهد بود. در صورت داشتن عارضه می بایست مجوز پزشکی هوایی از پزشک معتمد کاسپین دریافت نماید.
۸-۹- درمان ابلیشن (Ablation): پس از هفت روز از عمل به شرط داشتن ریتم قلبی منظم پرواز بلامانع می باشد.
۸-۱۰- آمبولی ریه: از نخستین حمله آمبولی حداقل تا هفت روز منع پرواز داشته و از روز هشتم به بعد مشروط به طبیعی بودن فشار اکسیژن شریانی و تنفس طبیعی در شرایط عادی روی زمین و با دریافت داروهای آنتی کواگولان وضعیت ثابتی داشته باشند، با مجوز پزشک هوایی پرواز بلامانع است.
۸-۱۱- ترومبوفلبیت پا ( التهاب و تورم شدید پا): در صورت فعال بودن بیماری پا منع پروازی دارد. در صورت برطرف شدن بیماری و یا در صورتیکه با استفاده از داروهای خوراکی آنتی کواگوالانت وضعیت بیمار ثابت باشد با مجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود.
- اختلالات خونی
۹-۱- کم خونی (آنمی): هموگلوبین کمتر ازgr/dl ۹.۵ منع پرواز داشته مگر انکه به دلیل بیماری مزمن (مثل نارسایی مزمن کلیه یا تالاسمی ) باشد.در کم خونی های حاد بایستی کنترل و اندازه گیری هموگلوبین حداقل ۲۴ ساعت پس از قطع خونریزی و کنترل شده باشد.
۹-۲- بیماری سایکل سل(کم خونی داسی شکل ): بحران بیماری تا ۹ روز منع پروازی دارد و پس از ۱۰ روز یا بیشتر اگر همراه با عوارض نباشد و کنترل شده باشد مشروط بر داشتن اکسیژن کمکی ومجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود. مواردی که بیماری عارضه داشته باشد تا کنترل کامل بیماری منع اجازه پروازی دارد.
۹-۳- هر نوع خونریزی تا کنترل کامل منع پرواز دارد اگر همراه با عوارض نباشد و کنترل شده باشد با مجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود. مواردی که بیماری عارضه داشته باشد تا کنترل کامل بیماری منع اجازه پروازی دارد.
- اختلالات ریوی
۱۰-۱- پنوموتوراکس (وجود پارگی در ریه): (چه در اثر جراحت و تروما و چه خود به خود) تا ۶ روز قبل از پر شدن کامل ریه از هوا منع پرواز دارد . چنانچه شرایط عمومی بیمار کاملا مناسب بوده و انتقال هوایی بیمار ضرورت داشته باشد با استفاده از درن نوع Heimlich و همراهی پزشک یا پرستار مجرب پرواز بلامانع است. در پنوموتوراکس های خود به خود ۷ روز پس از پر شدگی کامل ریه و در پنوموتوراکس های ناشی از جراحت ۱۴ روز پس از پر شدن ریه پرواز بلامانع خواهد بود.
۱۰-۲- جراحی قفسه سینه (لوبکتومی – بیوپسی ریه و .....): حداقل تا ۱۳ روز پس از عمل اجازه پرواز ندارد. از روز ۱۴ اگر همراه با عوارض نباشد و کنترل شده باشد با مجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود. مواردی که بیماری عارضه داشته باشد تا کنترل کامل بیماری منع اجازه پروازی دارد.
۱۰-۳- پنومونی (ذات الریه) اگر همراه با علائم باشد منع پروازی دارد. تا بهبودی کامل و در صورتیکه عکس رادیولوژی ریه نشاندهنده وجود بیماری باشد ولی علائمی در فرد دیده نشود با مجوز پزشک هوایی پرواز بلا مانع خواهد بود.
۱۰-۴-COPD (بیماریهای مزمن انسدادی ریه): آمفیزم (پر هوایی ریه)، فیبروز ریوی، وجود مایع در جنب و هموتوراکس (وجود خون در حفرههای اطراف ریه) و غیره در صورت وجود سیانوز بر روی زمین و نیاز به اکسیژن منع پروازی دارد در صورتیکه: PA۰۲
۱۰-۵- سل ریوی درمان نشده و یا دو هفته ی اول از شروع درمان مانع پرواز بوده و پس از دو هفته از شروع درمان مقتضی و نداشتن علائم بالینی با مجوز پزشک هوایی پرواز بلامانع می باشد.
۱۰-۶- بیماری سیستیک فیبروزیس: در مواردی که ۱FEV در سطح زمین کمتر از ۵۰ درصد باشد منع پروازی داشته در غیر اینصورت و به شرط نداشتن عفونت با اخذ مجوز از پزشک هوایی پرواز بلامانع است.
۱۰-۷- بیماری آسم: تنها در صورت نداشتن علائم تنگی نفس یا عفونت و همراه داشتن دارو مجاز به پرواز میباشند.
۱۰-۸- سرطان ریه: مادامی که تحت درمان فعال (رادیوتراپی یا شیمی درمانی ) بوده و یا افیوژن پلور و یا درجاتی از تنگی نفس در سطح زمین داشته باشند مجاز به پرواز نبوده و تنها در صورتی که فاقد علائم بالینی باشند می توانند با اخذ مجوز از پزشک هوایی به پرواز مبادرت نمایند (وجود خلط خونی از موارد منع پرواز میباشد).
۱۰-۹- برونشکتازی (بیماری برونش): در صورتی که در سطح زمین علائمی دال بر کمبود اکسیژن داشته باشند مجاز به پرواز نبوده در غیر اینصورت و نداشتن عفونت با اخذ مجوز از پزشک هوایی پرواز بلامانع است.
- بیماریهای (Central Nervous System) CNS
۱۱-۱--TIA سکته گذرای مغزی تا دو روز مجاز به پرواز نمیباشد . پس از دو تا ده روز در صورتیکه با استفاده از دارو وضعیت بیمار ثابت باشد با مجوز پزشک هوایی بلامانع خواهد بود.
۱۱-۲- سکته مغزی CVA - حد اقل تا ده روز منع پروازی دارد از روز دهم تا چهاردهم اگر وضعیت بیمار مناسب باشد با همراهی یک پزشک یا پرستار با تمهیدات لازم (تامین اکسیژن کمکی) و مجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود.
۱۱-۳- حمله صرع تا ۲۴ ساعت پس از حمله صرع منع پروازی دارد. ۲۴ تا ۷۲ ساعت در صورتیکه بیماری کاملاً کنترل شده باشد. با مجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود.
۱۱-۴- جراحی جمجمه: حداقل تا ده روز منع پروازی دارد. از روز دهم تا بیستم در صورتیکه جمجمه عاری از هوا و در صورتیکه بیماری کاملاً کنترل شده باشد. با مجوز پزشک هوایی بلا مانع خواهد بود. در برخی از نمونه ها با توجه به نوع بیماری بررسی فردی مورد نیاز است.
- سیستم گوارشی Gastro- Intestinal tract
۱۲-۱- خونریزی GIT - کمتر ۲۴ ساعت متعاقب خونریزی منع پروازی دارد. اگرخونریزی در اثر استفاده از الکل باشد باید ۹ روز بگذرد واز روز دهم تا چهاردهم پس از آن با مجوز پزشک هوایی هواپیمایی کاسپین اگر شواهد دال بر قطع خونریزی و سطح هموگلوبین در حد کمخونی باشد خفیف باشد پرواز بلامانع خواهد بود. اندوسکوپی یا شواهد مانند میزان هموگلوبین نشاندهنده توقف خونریزی باشد.
۱۲-۲- جراحی وسیع شکمی (بعنوان مثال جراحی و کوتاه کردن روده، هیسترکتومی، چراحی رئال و غیره) حداقل تا ۹ روز منع پروازی دارند. از روز ۱۰ تا چهاردهم اگر عوارض وجود نداشته باشد و بهبودی حاصل شده باشد با مجوز پزشک هوایی بلامانع خواهد بود.
۱۲-۳- آپاندکتومی (عمل آپاندیس) – حداقل تا ۵ روز منع پروازی دارند. از روز ششم تا دهم اگر بهبودی حاصل و عوارض بیماری وجود نداشته باشد با مجوز پزشک هوایی بلامانع خواهد بود.
۱۲-۴- جراحی لاپاراسکوپی - حداقل تا ۴ روز منع پروازی دارند. از روز پنجم تا دهم اگر بهبودی حاصل و عوارض بیماری وجود نداشته باشد با مجوز پزشک هوایی بلامانع خواهد بود.
۱۲-۵- لاپاراسکوپی تشخیصی – حداقل تا ۲۴ ساعت منع پروازی دارد. پس از گذشت ۲۴ ساعت و بیشتر، در صورت جذب کامل گازهای وارد شده و عدم عوارض پرواز بلامانع خواهد بود.
۱۲-۶- مسافر بیماری که مبتلا به هپاتیت نوع ب و سیروز باشد و بخواهد پرواز نماید اخذ مجوز پزشکی هوایی الزامی است.
- گوش و حلق و بینی(ENT)
۱۳-۱- اوتیت( التهاب گوش میانی) و سینوزیت - بیماری حاد یا کاهش عملکرد لوله استاش منع پروازی دارد. در صورتیکه قادر به خروج هوا و تنظیم فشار هوای داخل گوش ها باشد پرواز بلامانع است.
۱۳-۲- جراحی گوش میانی- حداقل تا نه روز منع پروازی دارد. از روز دهم تا چهاردهم اگر بهبودی حاصل و عوارض بیماری وجود نداشته باشد با مجوز پزشک هوایی بلامانع خواهد بود.
۱۳-۳- جراحی لوزهها حداقل تا شش روز منع پروازی دارد. از روز هفتم تا چهاردهم اگر بهبودی حاصل و عوارض بیماری وجود نداشته باشد با مجوز پزشک هوایی بلامانع خواهد بود.
۱۳-۴- سیمپیچی فک – اگر تازه انجام شده باشد بایستی همراه داشته باشد پرواز بلامانع است.
- بیماریهای روانی
۱۴-۱ سایکوز حاد (بعنوان مثال مانیا و اسکیزوفرنی وابسته به داروو ....): در صورت مناسب نبودن وضعیت بیمارمنع پروازی دارد. در صورتیکه درمدت ۷ روز وضعیت بیمار ثابت باشد؛ با یک پزشک یا فرد آموزش دیده همراه باشد با اخذ مجوز پزشک هوایی پرواز بلا مانع است. توصیه می شود با توجه به استرس پرواز با دو نفر همراه مناسب (در طول پرواز و غیره) مسافر را همراهی نمایند.
۱۴-۲ اختلالات ـ روانی مزمن - در صورتیکه درمدت ۷ روز وضعیت بیمار ثابت باشد؛ و با یک پزشک یا فرد آموزش دیده همراه باشد با اخذ مجوز پزشک هوایی پرواز بلامانع است. اگر در بیمارستان بستری نیست توجه شود که بیمار قادر به برآورده ساختن نیازهای خویش می باشد. اگر وضعیت بیمار مناسب باشد و در زندگی روزمره قادر به برطرف نمودن نیازهای خویش شامل مصرف داروها باشد ممکن است بتواند بدون همراه سفر نماید.
- اختلالات و بیماریهای چشمی
۱۵-۱- صدمات نفوذی به چشم – تا شش روز منع پروازی دارد و از روز هفتم تا چهاردهم گازهای وارد شده به کاسه چشم در حین جراحی باید کاملاً جذب شده باشد با مجوز پزشک هوایی پرواز بلامانع است.
۱۵-۲- جراحی داخل چشم و عدسی - تا شش روز منع پروازی دارد و از روز هفتم تا چهار دهم گازهای وارد شده به کاسه چشم در حین جراحی باید کاملاً جذب شده باشد با مجوز پزشک هوایی پرواز بلا مانع است. معمولاً با توجه به نوع گاز مصرف شده گواهی از متخصص چشم پزشک و تائید پزشک هوایی جهت مناسب بودن سفر هوایی برای بیمار لازم است.
۱۵-۳- جراحی کاتاراکت تا بیست و چهار ساعت منع پروازی دارد پس از بیست و چهار ساعت و بیشتر به شرطی که عارضه و خونریزی نداشته باشد پرواز بلامانع است.
۱۵-۴- جراحی لیزر قرنیه تا بیست و چهار ساعت منع پروازی دارد پس از بیست و چهار ساعت و بیشتر به شرطی که عارضه و خونریزی نداشته باشد پرواز بلامانع است.
- آسیب و تروماسوختگیها
۱۶-۱- سوختگیها در صورت وجود شوک یا عفونت گسترده منع پروازی دارد . در صورتیکه از نظر پزشکی وضعیت بیمار ثابت و سایر مسائل رعایت شده باشد با مجوز پزشک هوایی پرواز بلامانع است.
۱۶-۲- کلیه مواردی که به دنبال شکستگی و یا آسیب اندامهای فوقانی و تحتانی (تا زیر زانو ) اقدام به گچگیری شده است ، درصورت نداشتن خونریزی فعال ،درد و عدم نیاز به مراقبت و خدمات خاص در طی پرواز، ۲۴ ساعت پس از گچگیری مجاز به پرواز می باشند. در پرواز های طولانی (بالای ۲ ساعت) گذشت ۴۸ ساعت از گچگیری الزامی است. درصورت الزام به انتقال زودتر از موارد مذکور لازم است قبل از پرواز گچ برش داده شده و دو نیم شود.
۱۶-۳- در صورت شکستگی لگن یا استخوان ران هموگلوبین خون بایستی بالایgr/dl ۹.۵ باشد..
۱۶-۴- آسیبهای ناحیه کف و انگشتان دستها و پاها به شرط عدم وجود خونریزی فعال و درد، منع پروازی ندارند.
کلیه اعمال جراحی ستون فقرات که فرد قادر به نشستن در وضعیت معمولی باشدپس از گذشت ۷۲ ساعت منع پروازی ندارند. در صورت عدم توانایی در نشستن اخذ نظر پزشک هوایی الزامی است.
- ونتیلاتور (دستگاه کمک تنفسی )
بیماران مزمنی که به دلیل شرایط خاص و ثابت خود نیاز به ونتیلاتور (دستگاه کمک تنفسی و اکسیژن کمکی) دارند با هماهنگی قبلی و اخذ مجوز از پزشک هوایی می توانند به پرواز مبادرت نمایند لیکن بیماران در وضعیت حاد تنها در صورتی مجاز به پرواز خواهند بود که بررسی های دقیق و کامل صورت گرفته و از پزشک هوایی معتمد شرکت مجوز داشته باشند.
- بیماریهای عفونی و مسری
۱۸-۱- در مدت سرایت بیماری؛ فرد مجاز به پرواز نمیباشند.
۱۸-۲- آبله مرغان: از ۳ روز قبل از بروز بثورات جلدی تا ۵ روز پس از آخرین ضایعات ایجاد شده (به طور متوسط بین یک تا دو هفته) منع پروازی دارند.
۱۸-۳- دیفتری: بین دو تا سه هفته (با مصرف آنتی بیوتیک مدت تقلیل می یابد –به طور متوسط بین ۵-۲ روز) منع پروازی دارند.
۱۸-۴- سرخک: از شروع علائم عمومی اولیه تا ۴ روز پس از بیرون ریختن بثورات جلدی (به طور متوسط بین ۷-۱۴ روز) منع پروازی دارند.
۱۸-۵- اوریون: از ۳ روز قبل از تورم غدد بناگوشی تا ۷ روز پس از تورم غدد بنا گوشی (به طور متوسط بین ۲۱-۱۲روز) منع پروازی دارند.
۱۸-۶- سرخچه: از ۷ روز قبل از بیرون ریختن راش های پوستی تا ۴ روز پس از آن (به طور متوسط بین ۲۱-۱۴ روز) منع پروازی دارند.
۱۸-۷- مخملک: بین ۲۱-۱۰ روز پس از بروز راش های پوستی (با مصرف پنی سلین به ۳-۱ روز تقلیل می یابد) منع پروازی دارند.
۱۸-۸- سیاه سرفه: از ۷ روز پس از در معرض بیماری قرار گرفتن تا ۳ هفته پس از شروع علائم (با مصرف آنتی بیوتیک به ۷ روز تقلیل می یابد –به طور متوسط بین ۱۰-۷ روز) منع پروازی دارند.
۱۸-۹- سیاه زخم: به طور متوسط بین ۵-۲ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۰- دیسانتری عفونی (باسیل): به طور متوسط بین ۷-۱ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۱- دیسانتری آمیبی: به طور متوسط بین ۲۸-۱۴ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۲- وبا: به طور متوسط تا ۵ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۳- سوزاک: به طور متوسط ۵-۲ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۴- مننژیت مننگوکوکی: به طور متوسط بین ۱۰-۲ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۵- تب مالت : به طور متوسط ۲۱-۷ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۶- مالاریا: به طور متوسط ۱۴-۱۰ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۷- تب تیفوئیدی: به طور متوسط ۲۱-۷ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۸- تب تیفوسی: به طور متوسط ۱۴-۷ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۱۹- پولیومیلیت: به طور متوسط ۲۱-۳ روز منع پروازی دارند.
۱۸-۲۰- هپاتیت A : به طور متوسط ۶-۲ هفته منع پروازی دارند.
۱۸-۲۱- هپاتیت B: به طور متوسط ۱۲ هفته منع پروازی دارند.
تبصره: کلیه بیماران عفونی جهت پرواز با هواپیمایی ایران ایرتور ضرورت دارد مجوز پزشکی هوایی را اخذ نمایند.
- دکومپرسیون (بیماری ناشی از تغیر فشار ناگهانی و غواصی )
۱۹-۱- غواصی در طی کمتر از ۲۴ ساعت گذشته با مدت زمان کمتر از دو ساعت و تا عمق سی پایی پس از گذشت زمان ۲۴ساعت و عدم علایم بالینی پرواز بلامانع است.
۱۹-۲- در صورتی که علایم درمان نشده (بندز یا درد مفاصل، گیجی و غیره) داشته باشد منع پروازی دارد .
۱۹-۳- غواصی در طی کمتر از ۲۴ ساعت گذشته چنانچه با یکی از دو فاکتور ذکر شده بالا (مدت زمان و عمق غواصی) مغایر باشد پس از گذشت زمان ۴۸ ساعت از غواصی و عدم علایم بالینی پرواز بلامانع است.
- گچگیری:
۲۰-۱- در پروازهایی که مدت زمان پرواز دو ساعت یا کمتر از دوساعت با شد حداقل ۲۴ ساعت از زمان گچ گیری گذشته باشد. و در پروازهایی که مدت زمان پرواز بیش از دوساعت باشد حداقل ۴۸ ساعت از زمان گچ گیر گذشته باشد.
۲۰-۲- اگر فردی اصرار بر انجام مسافرت داشته باشد و مدت زمان لازم طی نشده باشد با ایجاد یک منفذ در محل گچ گیری پرواز بلامانع خواهد بود.
۲۰-۳- اگر اندام فوقانی گچ گیری شده باشد با رعایت موارد فوق به شرطی بیمار بتواند روی صندلی بنشیند و کمر بند صندلی هواپیمارا ببند پرواز بلامانع است .
۲۰-۴- اگر اندام تحتانی از زیر زانو به پایین گچ گیری شده بود به شرطی که بیمار قادر باشد پارا حرکت دهد با رعایت موارد فوق به شرطی بیمار بتواند روی صندلی بنشیند و کمر بند صندلی هواپیمارا ببند پرواز بلامانع است .
۲۰-۵- گر یک اندام تحتانی از زانو به بالا گچ گیری شده بود به شرطی که بیمار قادر نباشد پا را خم و راست نماید با رعایت مدت زمان لازم و موارد فوق به شرطی بیمار بتواند روی صندلی بنشیند و کمربند صندلی هواپیما را ببندد با تهیه یک صندلی اکونومی اضافه ، پرواز بلامانع است .
۲۰-۶- اگر هر دو اندام تحتانی از زانو به بالا گچ گیری شده بود به شرطی که بیمار قادر نباشد پا هارا خم وراست نماید با رعایت مدت زمان لازم و موارد فوق به شرطی بیمار بتواند روی صندلی بنشیند و کمر بند صندلی هواپیمارا ببند با تهیه دو صندلی اکونومی اضافه بلامانع است .
شرکت هواپیمایی کاسپین هیچگونه مجوزی جهت ورود و خروج دارو توسط مسافر صادر نمی نماید و عواقب و عوارض آن مترتب مسافر خواهد بود.
این دستورالعمل بر اساس قوانین پزشکی هوایی ایکائو؛ یاتا ؛کتب معتبر پزشکی هوایی ؛مقررات سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن نوع هواپیمای کاربردی در شرکت هواپیمایی کاسپین تنظیم و در کلیه شعب و پروازهای این شرکت ، اجرایی است.